IZET CURI

  • MODELISM
  • STYLISM
  • SEWING
  • TAILORING

Доц. проф. Лазе Трипков

Лазе Трипков ја стекнал својата магистратура на Академијата за ликовни уметности во Варшава (отсек графички дизајн) во 2002 година. Во 2003 година, како научник од Фулбрајт, иницира истражување поврзано со улогата на симболите и иконографијата на балканскиот регион.

Претседател и основач на PLAKART – Асоцијација за графички дизајн во Македонија, член на ICO-D, основач на Недела на дизајн во Скопје и партнер до 2013 година. Програмски директор на Креативниот фестивал во Скопје и национален координатор и консултант за секторот на креативни индустрии на Министерството за култура на Македонија, автор на развојот на акциониот план помеѓу 2015-2018 година.

Учествувал на повеќе конференции низ Европа, курираше повеќе од 20 изложби поврзани со дизајнот, одржа предавања и работилници, учествуваше како член на жирито на обновени фестивали, натпревари и конференции.

Визитинг професор на Факултетот за дизајн и мултимедија во Подгорица, Црна Гора.

Професор во Интернационалниот институт за мода ,, Изет Цури” – Скопје.

Поранешен директор на Музејот на современа уметност во Скопје, Македонија.

Од октомври 2018 година работи како редовен професор на Меѓународниот балкански универзитет во Скопје.

Content is protected. Right-click function is disabled.