Професор. Изет Цури, кој има докажана кариера во дизајнот, ја доби “Инспиративна визионерска награда 2018” во Словенија,

Наградата е донирана од Big See, за луѓе кои го збогатуваат и инспирираат креативниот свет, и се стремат да напредуваат со проширување на границите на дизајнот, истовремено помагајќи да се поттикне креативната средина во регионот на Југоисточна Европа.