IZET CURI

  • MODELISM
  • STYLISM
  • SEWING
  • TAILORING

*Nikola Eftimov*

Nikola Eftimov ka lindur në Shkup më 6 tetor 1968. Ai u diplomua në vitin 1993 në Fakultetin e Arteve të Bukura (grafika dhe dizajni i modës) në Universitetin “Shën Kirili dhe Metodi” në Shkup. Ai ka magjistruar ne degen dizajni modes te cilat studime i ka kryer në “Accademia Italiana” në Firence, Itali (Moda si Art, “Kostumi i ekscentrik i meshkujve në tre shekujt e fundit” 1998).

Ai ka punuar si dizajner në industrinë e modës, studiot e dizajnit, platformat e dizajnit dhe studiot ndërkombëtare për parashikimet e modës në vend dhe jashtë saj, si dhe dizajner grafik në kompanitë e marketingut, projektues kostumesh për muzikën, teatrin dhe shfaqje të baletit, etj. Në një moment të karrierës së tij ai menaxhoi ndermarrjen e tij të dizajnit të modës ne te cilin vazhdimisht paraqiti koleksione te ndryhme te modes.

Nikola Eftimov ka një përvojë të gjerë në fushën akademike. Ai punoi si pedagog dhe pergjegjes akademik në “Accademia Italiana Skopje” (2006-2009), profesor vizitues në Fakultetin e Arteve dhe Dizajnit në Universitetin e Parë Privat – Universiteti Europian – Republika e Maqedonisë në Shkup (2009-2011) , docent në Universitetin e Parë Privat FON në Shkup (2017-2018) dhe mori pjesë në shumë programe të edukimit joformal në bashkëpunim me institucionet shtetërore dhe private në fushën e kulturës dhe arsimit të lartë (Universiteti “Euro-Ballkan” “Qendra e Edukimit dhe Zhvillimit SEAVUS”, Muzeu i Artit Bashkëkohor në Shkup, etj).

Ai gjithashtu dha leksione jashtë vendit. Eftimov ishte pedagog në Institutin Ndërkombëtar të Dizajnit “Chanapatana-Accademia Italiana” në Bangkok, Tajlandë (2005-2006) dhe profesor në vizitë në “Accademia Italiana Thailand” (2007).

Përveç numrit të madh të prezantimeve të pavarura të modës në vend, Nikola Eftimov mori pjesë në shfaqjet e modës jashtë vendit dhe mori pjesë në projekte të ndryshme të modës (shfaqje grupore në “Leipziger Moda Mese” në Gjermani,i ftuar në një shfaqje me dizajnin fitues të konkursit te organizuar nga Coca Cola në Firence, këshilltar për dizajnerët e rinj në Javën e Modës në Bangkok, krijoi një koleksion të veshjeve të mbrëmjes për një firmë të specializuar në Singapor, bashkëpunoi me një studio të modës me qendër në Nju Jork, krijoi dizajne për disa kompani ndërkombëtare platformat e dizajnit, etj). Gjatë karrierës së tij të gjatë, ai pati mundësinë të punojë në dizajnimin e kostumeve për premiera të përzgjedhura në disa teatro dhe festivale në vend si: Teatri Kombëtar Maqedonas, Drama Shqiptare, Festivali Veror i Shkupit etj.

Nikola Eftimov mori pjesë në disa ekspozita grupore të artit dhe në vitin 1997 mori një çmim për vizatim nga Biblioteka Kombëtare dhe Universitare “Shën Klementi i Ohrit”- Shkup (vizatimi maqedonas).

Në vitin 2004, ai u emërua “Projektuesi i vitit për vitin 2003” (shpërblim nga mediat maqedonase), në 2005 ai ishte fituesi i një konkursi modës të organizuar nga Coca Cola dhe në vitin 2006 u zgjodh si ligjërues i vitit të departamentit e modës në Institutin Ndërkombëtar të Dizajnit “Chanapatana-Accademia Italiana” në Bangkok, Tajlandë.

USAAlbaniaMacedonian

Content is protected. Right-click function is disabled.